Kwekerij Tonie

Zomerbloementeler Perry Snabel vergrootte in 2011 de oppervlakte van Kwekerij Tonie in Nieuwveen in een klap van 1,5 naar 6 ha.

Perry: ” Een omvangrijke investering in een vaste kas, 4 rolkassen, schermhal en buitenland stellen mij in staat jaarrond op de markt te zijn, een breder aanbod te voeren en grotere aantallen.” Op 1 januari 2011 heb ik het bedrijf overgenomen van leliebroeier Panck van Leeuwen in Ter Aar. Het heeft unieke mogelijkheden. Deze nieuwe locatie heeft alles wat ik wenste, de locatie in Nieuwveen blijft eveneens in productie. Op deze twee bedrijven doen we verschillende dingen. In Nieuwveen worden er op 1,5 ha de volgende gewassen geteeld: Solidago Tara, Campanula glomerata, Rudbeckia, Phlox, Trachelium, Limonium Ocean blue en Ohio blue.

In Ter Aar is een derde van de kas bestemd voor lelies. Hierin staan orientals met o.a Robina, Siberia, Santander, Caroline Tensen , Sheila, Willeke Alberti, Lake Michigan. In de winter telen wij naast de lelies onder belichting ook Green Trick. Met jaarrond mooie compacte bollen wil ik een gerenommeerde aanvoerder hiervan worden, en vanwege de continuïteit loopt deze als rode draad door het bedrijf.

Ik ben van mening dat er voor kwaliteit en kwantiteit altijd markt is. Achter de vaste kassen beginnen de rolkassen, en daarachter een schermhal over de volle breedte. Ze zijn uitgerust met verwarming, belichting en beweegbaar scherm. Doordat de kassen verrolbaar zijn, kan ik de lelies buiten planten om hier in het najaar de kas overheen te rollen, zo haal je meer rendement uit de kassen. Er staan 4 van zulke kassen van elk 650 m2. In de zomer worden ze in beslag genomen door Limonium en Statice.

In de schermhal kan ik door het beweegbare bovenscherm teelten als gentiaan en limonium vervroegen en kan hij dicht bij scherpe zon om de lelies te beschermen. Dus ook hier kweken wij zomerbloemen. Iedereen die hier werkt, verstaat zijn vak en ik heb zelf ook nog steeds tijd om naar de kopers te gaan en naar de veiling. Ook de verkoop is meer management geworden vandaar ook een nieuwe website waar de kopers al kunnen zien wat het aanbod is. De bloemen gaan naar de veilingen Rijnsburg, Rhein-Maas en naar Aalsmeer. Ook kan ik hiervan een prijslijst naar de kopers sturen en mix-karren leveren, indien gewenst. Van de totale productie wordt nog 90% geveild, de klok is voor mij nog erg belangrijk. Je moet er zijn, wil je een naam opbouwen.

Aanbod van deze kweker

Dianthus

Lilium

Limonium