Fa. Klaas Joren Gzn

De Fa Klaas Joren Gzn. is een traditioneel Aalsmeers Trekheester bedrijf. Onder trekheesters wordt verstaan alle heesters die vervroegd in bloei komen, door ze een temperatuur behandeling te geven. Wij telen Seringen en Viburnum (sneeuwballen).

Het bedrijf is gevestigd in het oudste tuinbouw gebied van Aalsmeer, aan de Uiterweg 336, ook wel “De Buurt” genoemd. Dit is een dijk gelegen tussen de Haarlemmermeer ringvaart en de Westeinderplas, waar van oudsher kwekerijen hebben gestaan. De meeste kwekerijen zijn in de loop van de jaren opgegaan in jachthavens.
De akkers waar we de trekheesters op telen liggen in de Westeinderplas. Dit is een gebied wat nu gebruikt wordt door de Trekheester kwekers en door watersport recreanten. Begin vorige eeuw is er in dit gebied veen afgegraven. En vervolgens bij het droog leggen van de Haarlemmermeerpolder zijn de afgravingen vol gelopen met met water. Hier door is de Westeinderplas ontstaan, met daarin een strook akkers die met sloten van elkaar gescheiden worden. Deze akkers worden ook wel “Bovenland” genoemd. Het ligt namelijk ongeveer 6 meter hoger dan de polders er om heen. Door de veen structuur van de grond is het een uitermate geschikte teeltgrond.
Het Westeinderplas gebied is nu een prachtige mix van teelt akkers en bos en recreatie eilanden. Het is een lust voor de liefhebbers van natuur en watersport. Je zou het niet verwachten zo een uitgestekt rustgevend gebied midden in de randstad.

De historie van de Fa Klaas Joren Gzn gaat terug tot rond 1890. Het bedrijf is daarna 2 keer overgegaan van Vader op zoon(s). Ongeveer 30 jaar geleden heeft Klaas Joren het bedrijf overgenomen van zijn vader en ooms, 8 jaar geleden is Jan ten Hoeve als firmant toegetreden.

Het bedrijf in die tijd was het nog een gecombineerd Potten en Trekheester bedrijf. De potten bestonden ondermeer uit Cyclamen, Primula, Geraniums, Hortensia en Buxus. Door schaal vergroting in die teelten was het voor ons niet meer mogelijk om deze teelten aan te houden. We zijn ons daarom een jaar of 15 geleden gaan specialiseren in Trekheesters. Met de Seringen als specialisme.

Aanbod van deze kweker

Diversen